Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Sprijinul Ambasadei în organizarea și desfășurarea vizitei de studiu în Polonia a delegației clusterului Herbafruct, creat în cadrul proiectului Elveția-PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”

Publicat:Mon, 25/09/2023 - 15:56

În perioada 20-22 septembrie 2023, 8 reprezentanți ai Micro-clusterului Herbafruct, parte a Proiectului Elveția-PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova” (2023-2024) s-au aflat într-o vizită de studiu în Polonia. Clusterul emergent include operatori economici din sector, membri a Asociației Naționale a Producătorilor de Plante Aromatice și Medicinale AROMEDA, instituții publice, organizații, instituții și entități din domeniul educație, cercetare, inovare și digitalizare.

Obiectivul vizitei a constat în studierea expertizei avansate a Poloniei în producția și prelucrarea produselor pe bază de plante și pomușoare. De asemenea, a fost urmărit scopul stabilirii contactelor și consolidării cooperării dintre producătorii din Moldova și Polonia în acest sector.

Agenda vizitei a fost una consistentă și a inclus întâlniri la companii mari cu renume pe piața poloneză, precum și alte afaceri de familie.

În cadrul întrevederilor, participanții au obținut cunoștințe privind cele mai bune practici în cultivarea, prelucrarea și comercializarea plantelor medicinale și aromatice, a pomușoarelor, precum și în producția de ceai. Totodată, antreprenorii din cadrul Clusterului HerbaFruct - Moldova au avut ocazia de a interacționa direct cu profesioniștii polonezi și de a învăța din experiența lor. Adițional, vizitele au oferit posibilitatea companiilor moldovenești de a stabili relații de colaborare cu firmele poloneze, în scopul îmbunătățirii și inovării practicilor sale în creșterea și producerea produselor pe bază de plante medicinale și aromatice, condimentelor și tescovinelor, precum și pomușoarelor.

În procesul pregătirii și desfășurării vizitei de studiu,  Ambasada a fost activ implicată, contribuind la stabilirea contactelor cu companiile poloneze, precum și a menținut un dialog constant cu participanții din ambele state.

În finalul programului participanții au efectuat o vizită la Ambasadă, unde au luat cunoștință cu activitatea Ambasadei și au avut ocazia să împărtășească emoțiile și opiniile cu privire la cunoștințele acumulate și planurile de valorificare a acestora la întoarcerea acasă. De asemenea, reprezentanții Clusterului au exprimat recunoștința reprezentanților Ambasadei pentru organizarea vizitei de lucru, care s-a soldat cu stabilire de contacte și planuri de colaborare ulterioară cu companiile poloneze.