Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Relaţii comercial-economice

Schimburile comerciale între Republica Moldova şi Republica Polonia

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerțului total al Republicii Moldova cu Republica Polonă a înregistrat în perioada anului 2022 valoarea de 425,36 mil. USD. Comparativ cu anul 2021, acesta s-a majorat cu 14,9% (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est ale republicii). De menționat că, după valoarea volumului schimburilor comerciale, Republica Polonia se situează pe locul 8 între partenerii cu care Republica Moldova întreține relații comerciale, deținând o pondere de 3,1%. Soldul negativ al balanței comerciale moldo-polone a constituit 180,3 mil. USD, în creștere cu 17,7%.  

Pe parcursul anului 2022 exportul de mărfuri din Republica Moldova în Polonia a înregistrat suma de 122,5 mil. USD. Comparativ cu anul 2021, volumul exportului s-a majorat cu 12,9% Republica Polonia deținând o pondere de 2,8% în exportul total al țării.

Importul de mărfuri efectuat în anul 2022 din Republica Polonia în Republica Moldova a însumat  302,8 mil. USD, înregistrând o creștere cu 15,8% comparativ cu anul precedent. Astfel, Republica Polonia deține o pondere de 3,3% în importul total al țării.

 

Figura 1. Evoluția schimburilor comerciale între Moldova și Republica Polonia în perioada anilor 2017-2022

Principale mărfuri exportate: fire, cabluri; alcool etilic nedenaturat; sucuri de fructe și legume; vinuri din struguri proaspeți; scaune; semințe de floarea-soarelui; saci și săculețe pentru ambalarea mărfurilor; alte tuburi, țevi și profile tubulare; costume sau compleuri, ansambluri, jachete, sacouri, pantaloni; struguri, proaspeți sau uscați, etc.

Principale mărfuri importate au fost brânză și caș; mașini și utilaje pentru recoltat și treierat, produse agricole pentru tuns gazon și pentru secerat; carne de animale din specia porcine, proaspăta, refrigerata sau congelata; frigidere, congelatoare și alte echipamente pentru producerea frigului; fire, cabluri (inclusiv cabluri coaxiale) și alte conductoare electrice izolate; cutii, saci, pungi, cornete și alte ambalaje din hârtie, carton;  medicamente; insecticide, rodenticide, fungicide, erbicide, inhibitori de germinare și regulatori de creștere pentru plante, dezinfectanți și produse similare; agenți organici de suprafață (alții decât săpunurile); centrifuge, inclusiv uscătoare centrifugale; mașini si aparate pentru purificarea sau epurarea lichidelor sau gazelor  etc.

În ceea ce ține de comerțul cu produse alcoolice pe parcursul anului 2022 Republica Moldova a exportat în Republica Polonă băuturi alcoolice în valoare de 9,2 mil. USD sau cu 14% mai puțin decât în perioada respectivă a anului precedent. Totodată, menționăm o creștere considerabilă la exportul de distilate de vin sau tescovină – 104,9 mii USD (de 11,2 ori mai mult). În același timp, exportul de vinuri spumante a scăzut – 91,3 mii USD (cu 11% mai puțin), vinuri din struguri a constituit și 8,9 mil USD (cu 16% mai puțin) iar rachiuri, lichioruri și alte băuturi spirtoase – 33,4 mii USD (cu 33% mai puțin). Referitor la importul băuturilor alcoolice, Moldova a procurat din Polonia rachiuri, lichioruri și alte băuturi spirtoase în valoare de 14,4 mii USD, sau cu 18% mai mult față de anul precedent.

O remarcă importantă: după valoarea exportului de vinuri Polonia deține locul 2 din totalul exportat în țările UE, sau 17,6% (Romania – 49%).

De menționat că, potrivit ONVV în 2022 exporturile de vin (vin vrac și vin îmbuteliat) au scăzut cu 14% față de anul anterior, ajungând la 10,4 milioane de decalitri, cel mai mic volum înregistrat în ultimii 10 ani. Valoarea exportului de vin a scăzut cu 9%, ajungând la 2,8 mld MDL.

Cu privire la comerțul cu resurse energetice putem menționa o creștere de 7,7 ori în perioada anului 2022 comparativ cu anul precedent la importul de gaz lichefiat, valoarea acestuia constituind 1,24 mil. USD. De asemenea, majorare a fost înregistrată și la importul de benzine pentru aviație – de aprox. 2 ori (51,9 mii USD). Aceste creșteri majore se datorează crizei energetice cu care s-a confruntat pe parcursului ultimului an țara noastră. Totodată, au fost înregistrate creștere la importul de benzine speciale cu 36% (9,1 mii USD), și petrol lampant-kerosen de cu 24% (15 mii USD). Volumul importului uleiuri lubrefiante a crescut cu 1% (521 mii USD).

 

Relații investiționale

 

Întreprinderi în RM cu capital străin din Polonia: Conform Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova sunt înregistrate 84 de întreprinderi cu capital polonez (dintre care 30 fiind active). Suma capitalului investit în capitalul social: 227 mil. MDL. Polonia este pe locul 14 în clasamentul principalilor investitori străini în Republica Moldova.

 

Investitorii din Polonia în RM sunt:

  • ”Moldova Zahăr” (investiții de peste 25 mln euro), specializată în producția de zahăr, fondată de către compania cu capital de stat polonez „Krajowa Spolka Cukrowa”;
  • ”Premiera-Dona”, specializată în domeniul producției articolelor de vestimentație;
  • ”Conteyor MLD”, specializată în producția de huse pentru sectorul automotive,
  • ”WindMD-JT”, domeniul de activitate producția energiei regenerabile;
  • ”Toch Capital Group”, companie care activează în sectorul Tehnologiilor informaționale;
  • ”Ovtebliz”, companie specializată în producția de materiale de construcții;
  • "DREVLINE" S.R.L., companie care activează în industria lemnului;
  • "EuroInvest Group", specializată în producția ambalajului.