Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Promovarea de către Ambasadă a obiectivelor diplomației economice prin asistența producătorilor de fructe din Republica Moldova în cadrul Expoziției Internaționale ”TSW Varșovia 2022”

Publicat:Thu, 13/01/2022 - 13:21

În perioada 12-13 ianuarie 2022, la Varșovia, s-a desfășurat Expoziția Internațională TSW Varșovia 2022 - unul dintre cele mai largi și importante evenimente din regiune, destinat sectorului agricol de producere a fructelor și legumelor. Din partea Republicii Moldova la eveniment au participat 10 producători autohtoni, precum și 2 reprezentanți ai Asociației ”Moldova Fruct”. Din partea Misiunii diplomatice la acțiune au participat Ambasadorul, Igor Bodiu și Secretarul I, Octavian Berzan.

Scopul principal al participării delegației moldovenești la expoziție a vizat stabilirea contactelor noi cu partenerii de afaceri din Polonia, precum și reluarea contactelor anterioare, suspendate pe perioada pandemică. Participarea companiilor moldovenești la TSW Varșovia 2022 a reprezentat și un element al vizitei de studiu al membrilor asociațiilor ”Moldova Fruct” și ”Dnestrovskii Fruct”, organizată în cadrul „Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului în creșterea competitivității fructelor lor pe piețele tradiționale și alternative”.

În cadrul expoziției, Ambasadorul, Igor Bodiu, a avut o întâlnire cu echipa moldovenească prezentă la vizita de studiu, cu care a discutat posibilitățile accelerare a colaborării producătorilor moldoveni cu partenerii din Polonia. Astfel, au fost abordate mai multe subiecte ce țin de relațiile bilaterale dintre producători, exportatorii de tehnologii și companiile specializate din sectorul producerii de fructe și legume.

De asemenea, au fost examinate o serie de subiecte precum exportul de sâmburoase și struguri de masă în Polonia, colaborarea între mediul asociativ în domeniul horticol, dar posibilitățile relansării creditului polonez de 100 mil euro pentru dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova. În context, Ambasadorul a informat reprezentanții companiilor moldovenești despre ultimele evoluții în domeniul cooperării bilaterale la nivel înalt între autoritățile poloneze și cele moldovenești, care urmează a avea un impact practic la nivelul afacerilor.