Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Promovarea de către Ambasadă a consolidării cooperării în domeniul cinematografiei între Republica Moldova și Republica Polonă

Publicat:Tue, 03/10/2023 - 16:06

Inițiat și promovat de Ambasada Republicii Moldova în Polonia, proiectul participării filmului "Siberia din oase" la cea de-a 15 ediție jubiliară a NNW International Film Festival de la Gdynia a fost realizat cu succes. Festivalul NNW este renumit pentru onorarea eroilor și opoziției poloneze și internaționale, care luptă pentru libertate.

Pe 27.09.2023, chiar după inaugurarea ediției de anul acesta, filmul din Republica Moldova a fost prezentat publicului. În documentarul regizat de către Leontina Vatamanu a fost prezentată povestea emoționantă și soarta a patru oameni de rând care, fiind copii, au fost deportați împreună cu familiile lor în Siberia.

Dorim să mulțumim organizatorilor și Directorului festivalului, dl Arkadiusz Gołębiewski, pentru invitația la festival, oportunitatea de a viziona filmul și de a organiza o degustare de vinuri moldovenești. Mulțumiri aparte și dlui Consul Onorific al Republicii Moldova Jacek Tyminski pentru implicarea plenară la buna organizare a acestui eveniment cultural de anvergură. A fost o adevărată seară moldovenească la festival!

Totodată, ne bucurăm mult că și producătorul filmului, domnul Virgiliu Mărgineanu, a fost prezent la festival, unde a avut numeroase întâlniri, în cadrul cărora au fost abordate posibilități de proiecte viitoare comune ale cineaștilor din Republica Moldova și Republica Polonă.

În egală măsură, la 28.09.2023 a avut loc o dezbatere despre documentarul "Siberia din oase", cu participarea unor critici de film și experți din SUA, Italia, Polonia, Ucraina, etc. De asemenea, reprezentantul Ambasadei a oferit și un interviu pentru televiziunea locală, în care a vorbit despre semnificația acestui film cutremurător, importanța cunoașterii dramelor și traumelor naționale de către generațiile tinere, posibilitățile care se deschis în cooperarea cu partea polonă în domeniul promovării comune a filmelor istorice, etc.