Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘEDERII ÎN POLONIA

Publicat:Wed, 27/05/2020 - 15:10

În legătură cu situația excepțională cauzată de epidemia COVID-19, autoritățile poloneze au adoptat un șir de modificări la legislația privind legalitatea aflării străinilor pe teritoriul Poloniei, care permit extinderea în regim automat a șederii legale a unui străin aflat în Polonia, fără necesitatea aplicării unei noi vize în pașaport, eliberarea unui nou permis de ședere sau altor documente, precum și fără necesitatea depunerii unor cereri de prelungire a termenului legal de ședere.

Normele menționate se referă la persoanele aflate legal în Polonia la momentul introducerii stării de urgență, adică la 14 martie 2020, în baza unui permis de ședere temporară, vizei poloneze sau Schengen, documentului care dă dreptul la ședere de scurtă durată (pașaportul biometric în cazul cetățenilor Republicii Moldova). În această situație, perioada de ședere legală în Polonia este prelungită până la expirarea a 30 de zile din momentul anulării stării de urgență.

Totodată, extinderea automată a șederii legale nu se aplică persoanelor care au intrat pe teritoriul Poloniei după data de 14 martie 2020. În acest caz, cetățeanul străin urmează să depună documentele pentru eliberarea permisului de ședere pentru o perioadă mai lungă.

Ambasada atenționează asupra faptului că prevederile date sunt valabile doar pe teritoriul Poloniei. Respectiv, cetățenii Republicii Moldova care au depășit termenul legal de ședere în Polonia, înainte de a decide intrarea într-un alt stat UE, urmează să se informeze despre regulile aplicate în acest stat în privința intrării și aflării străinilor pe teritoriul său.

Detalii privind extinderea termenului de ședere legală în Polonia pot fi consultate pe pagina electronică a Oficiului polon pentru străini:

Pol: https://udsc.gov.pl/epidemia-koronawirusa-specjalne-rozwiazania-dla-cudzoziemcow/

Eng: https://udsc.gov.pl/en/coronavirus-outbreak-special-solutions-for-foreigners/

Rus : https://udsc.gov.pl/ru/%d1%8d%d0%bf%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b0-%e2%80%92-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%8b%d0%b5/#_edn1