Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Republicii Moldova la cea de-a 762-a ediție a Iarmarocului tradițional Sf. Dominik, Gdansk, Polonia

Publicat:Thu, 11/08/2022 - 13:12

În perioada 23 iulie – 14 august 2022, la Gdansk, s-a desfășurat cea de-a 762-a ediție a Iarmarocului tradițional sf. Dominik. Acesta este cel mai mare și cel mai vechi târg din Europa, organizat încă din 1260 și care atrage anual peste 2 milioane vizitatori din Polonia și de peste hotare. Anul curent, la fel ca și anterior, Republica Moldova a fost prezentă la eveniment cu un stand organizat de către Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Gdansk, în coordonare cu Ambasada și cu susținerea autorităților locale ale orașului Gdansk.

În context, în cadrul unei ceremonii oficiale, primarul orașului Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz, cât și Consiliul de administrație al ”Târgului Internațional Gdansk” S.A. (organizator al iarmarocului) au exprimat aprecierea și sprijinul față de eforturile Republicii Moldova de a deveni țară membră a UE și au declarat susținere pentru acțiunile autorităților moldovenești bazate pe egalitate, solidaritate și deschidere.

Cooperarea cu autoritățile locale ale orașului Gdansk s-au intensificat odată cu înființarea în anul 2020 a Consulatului Onorific al Republicii Moldova, iar cooperarea pe dimensiunea promovării culturii moldovenești, precum și integrării cetățenilor moldoveni în comunitatea celor trei orașe (Gdansk, Gdynia, Sopot) s-a înscris pentru totdeauna în programul de activitate a orașului Gdansk.

În cadrul evenimentului, au fost promovate produsele naționale, cultura, turismul și tradițiile vinicole ale Moldovei, au fost  prezentate filme despre ospitalitatea, oportunitățile de afaceri și investiții ale țării noastre. La stand au fost distribuite broșuri despre locurile care merită vizitate în Moldova și pliante informative cu adrese și numere de telefon, la care cetățenii moldoveni aflați în Voievodatul Pomerania pot primi ajutor în caz de necesitate.

Participarea la Iarmarocul Sf. Dominik se înscrie în șirul de acțiuni susținute de către Ambasadă în vederea sporirii vizibilității Republicii Moldova și majorării volumului exportului produselor moldovenești în regiunea Pomerania.