Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea la ceremoniile funerare de la Westerplatte

Publicat:Tue, 08/11/2022 - 11:22

În perioada 3-4 noiembrie 2022, la Westerplatte, Gdansk, au avut loc ceremoniile funerare ale eroicilor apărători ai peninsulei Westerplatte, pregătite de către Muzeul celui de-al II-a Război Mondial din Gdansk condus de Directorul Grzegorz Berent. Ceremoniile au durat 2 zile, cu această ocazie fiind organizate mai multe acțiuni de comemorare (liturghie, concert ș.a.) și au culminat cu un eveniment special – înmormântarea a 10 apărători ai Westerplatte, rămășițele cărora au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice de pe peninsulă.

La ceremoniile funerare din 4 noiembrie au participat mai mulți oficiali polonezi, printre care Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Ministrul Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak, Viceministrul Culturii și Patrimoniului Național, Voievodul regiunii Pomerania, diverși conducători militari, ș.a. Republica Moldova a fost reprezentată la ceremonii de către Consulul Onorific al Republicii Moldova la Gdansk, Jacek Tyminski, care a depus o coroană de flori. 

De menționat că anul trecut, în timpul vizitei sale la Gdansk, Ambasadorul Igor Bodiu a vizitat zona executării săpăturilor, împreună cu Directorul Grzegorz Berent și echipa muzeului, unde a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuți.