Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea dnei Nadejda Velișco, Secretar general al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova la reuniunea Comitetului mixt de miniștri al programului CEEPUS

Publicat:Fri, 22/09/2023 - 10:00

14

În perioada 19-20 septembrie 2023, la Varșovia a avut loc reuniunea Comitetului mixt de miniștri al programului CEEPUS - Programul Central European de Schimburi de Studii Universitare. Reuniunea a fost prezidată de Ministrul educației și științei, dl Przemysław Czarnek.În prezent, semnatari ai Acordului CEEPUS sunt Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Cehia, Macedonia de Nord, Moldova, România, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ungaria și Bosnia și Herțegovina (15 țări). CEEPUS este al doilea cel mai mare program de cooperare multilaterală în învățământul superior din Europa (după Erasmus+). În cadrul reuniunii, în incinta Centrului Științei Kopernik, a fost semnat Acordul CEEPUS IV pentru următorii șapte ani de cooperare.

Programul sprijină schimbul academic în domeniul educației și dezvoltării profesionale a studenților și profesorilor universitari, prin finanțarea mobilității academice. CEEPUS oferă burse de scurtă durată ca parte a stagiilor științifice în cadrul rețelelor academice, burse de scurtă durată în cadrul stagiilor științifice "Freemover", burse de scurtă durată pentru școli de vară și cursuri intensive.

Din partea Republicii Moldova, la eveniment a participat dna Nadejda Velișco, Secretar general al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. În cadrul evenimentului, dna Secretar general a semnat, de rând cu ceilalți șefi de delegații, Acordul CEEPUS IV pentru următorii șapte ani de cooperare - instrument important pentru efectuarea schimburilor academice și a stagiilor internaționale pentru studenți, cadre didactice și de cercetare din țara noastră. De asemenea, dna N.Velișco a avut posibilitatea de a discuta subiecte de interes comun cu omologul polonez, precum și cu o serie de șefi ai delegațiilor statelor participante.

R.Moldova a demarat cooperarea în cadrul acestui program în anul 2010 în baza Acordului CEEPUS III. În cadrul Programul CEEPUS IV, Ministerul Educației și Cercetării intenționează să planifice anual 100 de luni/burse pentru cercetare și mobilității academice (studenți şi masteranzi).