Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la sesiunea de totalizare a vizitei de studiu în Republica Polonă a experților din Republica Moldova în cadrul proiectului de dezvoltare a serviciilor de date spațiale conform standardelor UE

Publicat:Mon, 24/10/2022 - 09:08

Vizita de studiu a experților din țara noastră, în perioada 17-21 octombrie 2022, a avut loc în contextul realizării activităților proiectului Twinning "Îmbunătățirea serviciilor de date spațiale din Republica Moldova conform standardelor UE". Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu condus de Administrația Geodezică de Stat din Croația, în calitate de instituție lider din partea statelor membre UE, cu sprijinul Oficiului Central de Geodezie și Cartografie (GUGiK) din Republica Polonă și Agenției pentru Întreprinderi din Țările de Jos.

Din componența delegației au făcut parte oficiali din cadrul Agenției Relații Funciare și Cadastru (instituția beneficiară a proiectului Twinning) și alte instituții publice din Republica Moldova (S.E. INGEOCAD, S.E. ICAS, primăria mun. Ungheni, consilierul în domeniul agriculturii din Cabinetul Prim-ministrului). În conformitate cu programul vizitei au fost realizate activități la GUGIK, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Primăria orașului Varșovia - Centrul Municipal de Documentație Geodezică și Cartografică, Inspectoratul General pentru Protecția Mediului.

Funcționarii polonezi au prezentat informații cu referire la situația implementării Directivei UE INSPIRE în Republica Polonă, activitățile în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale (INDS), partajarea datelor prin intermediul serviciilor de rețea, IDS în activitățile de dezvoltare rurală, geo-portalul național, sistemul cadastral din Polonia, planurile de dezvoltare spațială, etc. Participanții s-au familiarizat cu bunele practici și activitățile altor entități administrative din domeniul datelor spațiale din Polonia. La sesiunea de totalizare la sediul Oficiului Central de Geodezie și Cartografie au participat reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la Varșovia și Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.