Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la organizarea vizitei de lucru la Varșovia a doamnei Carolina Novac, Secretară de stat al Ministerului Energiei

Publicat:Thu, 05/10/2023 - 15:00

În perioada 2-4 octombrie 2023, doamna Carolina Novac, Secretară de stat al Ministerului Energiei s-a aflat într-o vizită de lucru la Varșovia. Programul vizitei a cuprins participarea la cea de-a 10-a ediție a Forumului de Securitate de la Varșovia, precum și un șir de întrevederi bilaterale.

În cadrul Forumului, dna Carolina Novac a participat la panelul „Tranziția energetică a Europei: furnizarea de energie sigură, durabilă și accesibilă în Europa Centrală și de Est” alături de Ditte Juul Jørgensen, Director General în Directoratul General de Energie a Comisiei Europene. Discuțiile au abordat necesitatea de a accelera tranziția energetică în regiune, în contextul războiului din Ucraina, care a scos în evidență vulnerabilitatea Europei la perturbările în aprovizionarea cu energie din Rusia. Pentru a asigura securitatea energetică a regiunii, sunt necesare diversificarea surselor de aprovizionare, dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei și o cooperare sustenabilă între țările din regiune. De asemenea, a fost pus accentul pe importanța asigurării accesibilității energiei pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili. Pentru a atinge aceste obiective, participanții la Forum au pledat pentru intensificarea cooperării între statele din regiune și pentru o mai mare implicare a Uniunii Europene.

De asemenea, secretara de stat responsabilă de decarbonizare a avut și un șir de întrevederi bilaterale, cu omologul său polonez, secretarul de stat al Ministerul Climei și Mediului, Adam Guibouge-Czetwertyńskiego; cu directorul pentru Vecinătatea Estică și Consolidarea instituțiilor, DG NEAR, Comisia Europeană, Lawrence Meredith; cu fostul ministru al Energiei din Polonia, Michal Kurtyka; cu directorul executiv interimar al Fundației pentru o societate deschisă, Europa și Asia Centrală, Goran Buldioski, și cu delegația Siemens Energy, condusă de Karim Amin, membru al Comitetului Executiv. Au fost abordate necesitățile și modalitățile de finanțare a proiectelor de eficiență energetică, oportunitățile de investiții în producerea energiei regenerabile și în infrastructura de stocare a energiei verzi produse în exces. Carolina Novac a abordat și posibilitățile de cooperare cu Polonia, inclusiv în ceea ce privește schimbul de experiență și preluare de bune practici.

Din partea Ambasadei la Forumului de Securitate de la Varșovia au participat Ambasadorul Igor Bodiu, dl. Victor Nicolae, Consilier și dna Olga Volcov, Secretar I.