Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la organizarea și desfășurarea vizitei de lucru a dlui Dumitru ALAIBA, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Publicat:Mon, 24/07/2023 - 10:14

F

În perioada 19-21 iulie 2023, domnul Dumitru ALAIBA, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a efectuat o vizită de lucru la Varșovia. Programul vizitei în Polonia a inclus, Participarea la Conferința internațională ”Europe-Poland-Ukraine. Rebuild Together '23”, întrevederi cu conducerea companiei LOT Polish Airlines și WB Group Polonia, dineu de lucru la Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH), precum și oferirea unui interviu pentru portalul economic polonez WNP.PL.

 

În cadrul conferinței dl Dumitru ALAIBA a participat la panelul „Extinderea UE: Șanse și Provocări”, alături de alți reprezentanți importanți ai Uniunii Europene, Poloniei și Ucrainei. În cadrul discuțiilor a fost pus accentul pe securitate, reconstrucție și mediul de afaceri în contextul extinderii UE. Totodată, a fost evidențiată importanța deciziei de a oferi Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE, precum și a oportunităților și beneficiilor ce le poate oferi acest statut. S-a discutat potențialul și modalitățile de susținere a eforturilor de reconstrucție și restabilire a Ucrainei prin colaborarea dintre antreprenorii din Polonia, Ucraina și Moldova prin intermediul asociațiilor de afaceri și cu suportul instituțiilor financiare locale și internaționale.

 

În cadrul întrevederilor cu reprezentanții LOT Polish Airlines, WB Group, Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț, au fost discutate reformele inițiate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova în scopul îmbunătățiri climatului de afaceri, precum și oportunitățile de colaborare între potențiali parteneri din Polonia și Republica Moldova în astfel de domenii, precum agricultura, energie, telecomunicații, digitalizare, securitate cibernetică, ș.a.

 

Vizita de lucru a permis posibilitatea reiterării susținerii și interesului Republicii Moldova de a participa la reconstrucția țării vecine în perioada postbelică în colaborare cu partenerii din regiune. De asemenea, a fost transmis mesajul că situația din Republica Moldova este sigură, iar investitorii polonezi au fost îndemnați să examineze țara noastră ca o potențială locație pentru investiții în sectoarele de producție, cu o ulterioară aprovizionare a Ucrainei în procesul de restabilire a infrastructurii critice și sociale, a locuințelor, industriei și agriculturii.