Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la organizarea și desfășurarea vizitei de lucru în Polonia a dlui Vladimir Bolea, Viceprim-ministru, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare

Publicat:Fri, 08/09/2023 - 11:05

1

În perioada 6-8 septembrie 2023, dl Vladimir Bolea, Viceprim-ministru, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare se află într-o vizită de lucru în Polonia. Programul vizitei cuprinde participarea la cel de-al 32-lea Forum Economic de la Karpacz „Noile valori ale vechiului continent-Europa în pragul schimbării”. De asemenea, au avut loc întrevederi bilaterale cu omologul său polonez Robert Telus și cu Viceministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, Alexandr Iotzev.  

Oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova și despre progresele înregistrate în implementarea cerințelor Uniunii Europene, pe segmentul agroalimentar. De asemenea, oficialii au stabilit inițierea unor activități de consiliere interministeriale în scopul consolidării capacităților pentru protecția intereselor producătorilor locali. 

Dl Vladimir Bolea și-a exprimat aprecierea pentru realizările sectorului agricol polonez și bulgar, subliniind interesul Republicii Moldova de a studia experiența Poloniei și Bulgariei în procesul de pre-aderare la UE, în particular elaborarea de politici și programe, adaptarea agriculturii la cerințele UE, restructurarea sectorului agricol, sprijinul acordat de Guvern cooperativelor agricole prin subvenționarea grupurilor de producători, distribuirea fondurilor, consolidarea sectorului agricol și a mediului rural. 

În cadrul Forumului, dl Vladimir Bolea a participat la panelul ”Sectorul agroalimentar inovator pentru securitatea alimentară și protecția climei”. În cadrul discuțiilor a fost pus accentul pe securitatea alimentară în contextul schimbărilor climatice globale, precum și producția de alimente sigure și sănătoase fără impact negativ asupra mediului. De asemenea, au fost examinate posibilitățile de scurtare ale lanțurilor de aprovizionare și  abordări inovatoare de producere pentru crearea unui sistem eficient de producție alimentară – unul care ține cont de necesitățile consumatorilor, fermierilor și producătorilor.