Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la Forumul de Business al Agenției Poloneze pentru Investiții și Comerț (PAIH) 2023

Publicat:Fri, 06/10/2023 - 10:59

În perioada 4-5 octombrie 2023, Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH) a organizat la Varșovia, Forumului de Business PAIH 2023. În cadrul evenimentului a fost organizat un panel dedicat Republicii Moldova: „Deschiderea către Moldova – perspective de investiții și expansiune a exporturilor”. Din partea Republicii Moldova la panel în calitate de speakeri au participat dl Ion Mihalachi, Consilierul Viceprim-ministrului, Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării și dna Olga Volcov, Secretar I din cadrul Biroului Comercial Economic, alături de Adam Eberhard, plenipotențiarul Prim-ministrului R.Polone pentru sprijinul reformelor în Republica Moldova, dl Tomasz Sadziński, Director adjunct al Departamentului de Cooperare Economică al MAE PL, dl Piotr Kuffel - Șeful Biroului de Expansiune Internațională al Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și Karolina Myszka-Wilanowska – Consultant superior, PAIH.

În cadrul panelului discuțiile au fost focusate pe reformele economice în Moldova și prioritățile Guvernului în dezvoltarea climatului investițional, digitalizarea economiei, precum și despre progresele înregistrate în acest domeniu. De asemenea, au fost abordate oportunitățile de cooperare moldo-polonă în domenii precum comerț, investițiile, agricultura, industrie, servicii, BPO/IT, etc. Totodată, au fost au fost discutate instrumentele de finanțare și gestionare a riscurilor disponibile pentru afacerile poloneze și moldovenești.

Pe parcursul forumului, participanții din partea țării noastre au avut ocazia să discute cu mai mulți antreprenori polonezi interesați în extinderea activităților în Republica Moldova. Astfel, acestora le-au fost prezentate oportunitățile de colaborare, precum și facilitățile care le oferă țara noastră în diverse domenii. De asemenea, companiile au fost îndemnate să se adrese direct la Ambasadă sau la Agenție pentru a beneficia de asistență în stabilirea contactelor utile și lansare de proiecte comune moldo-poloneze.

Menționăm că, Ambasada a asigurat suportul protocolar și logistic pe parcursul vizitei dlui Ion Mihalachi, Consilierul Viceprim-ministrului, Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării pentru participarea la Forum în perioada 3-5 octombrie 2023, precum și a participat la întrevederile bilaterale.

Participarea la Forumul de Business PAIH 2023 a oferit o oportunitatea pentru de a promova oportunitățile de cooperare comercială și investițională cu Polonia. Discuțiile din cadrul forumului au evidențiat interesul crescut al companiilor poloneze pentru piața moldovenească.