Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la Forul de Securitate de la Varșovia (3-4.10.2023)

Publicat:Thu, 05/10/2023 - 10:45

În perioada 3-4 octombrie 2023, la Varșovia, a avut loc cea de-a 10 ediție aniversară a Forului de  Securitate de la Varșovia (WSF), organizat de fundația Kazimierz Pułaski, în colaborare cu o serie de parteneri, - Biroul Securității Naționale a R.Polone, NATO, Comisia Europenă, Guvernul M.Britanii, F.Ebert Stiftung, K.Adenauer Stiftung, USAID, etc. La conferință au participat cca 1500 invitați, 30 de președinți, 6 congresmeni din SUA, prim-miniștri, miniștri, reprezentanți ai centrelor regionale analitice și de cercetare și ai industriei, experți în securitate, militari și civili din 60 de țări. Tema principală a fost paradigma în schimbare a securității transatlantice și rolul în creștere al Europei Centrale și de Est ca potențial nou centru strategic de gravitate al securității. Ca și în anii precedenți, conferința a avut 4 dimensiuni: Global Outlook, Defense, Energy Security & Climate and Democratic Resilience. Republica Moldova a fost reprezentată de dna Carolina Novac, Secretar de Stat al Ministerului Energiei, însoțită de dl Igor Bodiu, Ambasador și angajați ai Ambasadei.     

Partenerii strategici ai evenimentului sunt NATO și Biroul Național de Securitate al R.Polone, iar patronajul instituțional a fost preluat de Cancelaria Prim-ministrului, MAE, M.Digitalizării, M.Investițiilor și Dezvoltării, M.Antreprenoriatului și Tehnologiei, M.Științei și Educației, M.Energiei, M.Infrastructurii, Primăria Varșovia și Centrul Guvernamental pentru Securitate. În cadrul ediției din acest an au fost prezenți, printre alții, ex-președintele Lituaniei D.Grybauskaite, ex-ministrul afacerilor externe al R.Polone J.Czaputowicz, secretarul general al OSCE Thomas Greminger, secretarul general adjunct al NATO pentru politica și planificarea apărării Angus Lapsley, președintele Comitetului militar al NATO amiralul Rob Bauer, gen. (în retragere) D.Petraeus și gen. (în retragere) B.Hodges, ministrul apărării al Romaniei Angel Tîlvăr. 

Dna Secretar de stat Carolina Novac, s-a referit la elemente esențiale ale securității sub aspect economic, îndeosebi din sectorul energetic, în circumstanțele amenințărilor actuale provocate de agresiunea rusă în Ucraina, precum și a prezentat informații de interes strategic și analitic. În contextul vulnerabilității R.Moldova pe fonul provocărilor la adresa securității, evenimentul a oferit Ambasadorului Igor Bodiu posibilitatea de a efectua un schimb de opinii cu o serie de participanți la eveniment, cu care a abordat subiecte cu privire la diverse aspecte ale securității regionale.