Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la Conferința de la Varșovia privind dimensiunea umană (Warsaw Human Dimention Conference)

Publicat:Tue, 10/10/2023 - 13:21

1.jpg

În ziua de 9 octombrie 2023, în contextul Conferinței de la Varșovia privind dimensiunea umană(2-13.10.2023), dl Igor Bodiu, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Polonă a participat la evenimentul secundar Mind the Gap: how to promote a gender transformative humanitarian assistance in time of crisis? Case study of the Ukraine Refugee Response.

Evenimentul, moderat de dna Liliana Palihovici, OSCE CiO pe probleme de gen, a fost sponsorizat de Republica Moldova, OSCE CiO, Biroul Regional al UN Women pentru Europa și Asia Centrală, M.Britanie, Suedia, Norvegia și România. La discuții au participat dna Amb. Tatiana Pârvu, MAEIE al Republicii Moldova, dna D.Stojanovska, Reprezentanta UN Women Moldova, dna K.Nowakowska, coordonator al Centrului de criză pentru violuri din PoloniaFeminoteka (R.Polonă), dl M.Przepiórkowski, ONG-ul Lambda (R.Polonă), dna O.Pietruchova, specialist în violență bazată pe gen (UNHCR Slovacia), dna V.Cerbusca, Artcor Creative Industries Center & Yep! (R.Moldova), dna Șt.Neagoe, ONG-ul Atelier Fără Frontiere (România), dna G.Shvachka, Asociația SME SPOLU (Slovacia). De asemenea, la eveniment a participat dna Mihaela Mocanu, Ambasador, Reprezentant permanent al R.Moldova pe lângă OSCE, Oficiul ONU și organizațiile internaționale de la Viena.

În cadrul prezentărilor sale, vorbitorii au analizat diverse aspecte ale egalității de gen, tendințe emergente, provocări și practici inovatoare, precum și schimburi de experiență, în special privind dimensiunile de gen ale crizei refugiaților din Ucraina. De asemenea, au fost abordate inegalitățile de gen, impactul crizelor asupra femeilor și fetelor, în acest sens fiind menționat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Evenimentul a oferit oportunitatea de a trece în revistă măsurile deja întreprinse și cele necesare pe viitor pentru a explora oportunitățile transformatoare din puncte de vedere ale genului, în vederea pregătirii terenului pentru un răspuns umanitar mai echitabil și mai incluziv în fața crizelor.