Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Informații utile pentru cetățenii Republicii Moldova: restricții temporare de circulație

1. Traversarea frontierei Poloniei spre direcția statelor vecine (Ucraina, Germania, Cehia, Slovacia).

Ambasada atenționează cetățenii Republicii Moldova care doresc să revină acasă, că traversarea frontierei Republicii Polone în direcția statelor vecine – Ucraina, Germania, Slovacia, Cehia, Lituania, Belarus, Rusia, nu este posibilă, acestea avînd granițele închise pentru cetățeni străini.

Unica modalitate de revenire în Republica Moldova pe cale terestră este doar după obținerea prealabilă de către Ambasadă a acceptului autorităţilor ucrainene pentru traversarea teritoriului Ucrainei.

Astfel, în asemenea situații sunt create, cu titlu de excepţie, coridoare sanitare de tranzit, coloanele auto fiind escortate de Poliţia Naţională a Ucrainei. De regulă, coridoarele sunt organizate vinerea, cu înregistrarea prealabilă în listele de așteptare a Ambasadei.

În context, Ambasada reiterează apelul către cetăţenii Republicii Moldova ca înainte de a se porni la drum, în vederea evitării unor blocaje la frontieră, să se documenteze detaliat privind posibilităţile existente de tranzitare a teritoriul Republicii Polone și altor state de tranzit, inclusiv prin contactarea telefonică/e-mail a Misiunii diplomatice: tel. :+48 22 646 55 07 ; e-mail varsovia@mfa.gov.md ; linia telefonică de urgenţă: +48 517 666 387

Totodată, autoritățile Republicii Moldova evaluează oportunitatea organizării rutelor de avion sau autobus pentru a evacua cetățenii RM care se află într-o situație dificilă pe teritoriul Republicii Polone.

Dacă doriți să reveniți în Republica Moldova Vă rugăm să completați formularul, care poate fi accesat prin click pe linkul de mai jos: Formularul se va completa pentru fiecare persoană separat și doar o singură dată!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTsybdiPwDt4qGaoDkF_39sOu8sjSOqgsYpO9uN4Es6Ye8yA/viewform

2. Restricțiile de intrare pe teritoriul Poloniei.

Începând cu data de 15 martie curent, Polonia a restricționat accesul străinilor. Zborurile internaționale aeriene de pasageri și călătoriile auto și feroviare internaționale au fost suspendate.

Excepție de la restricții au cetățenii cu drept de ședere sau de muncă, în vizite oficiale ori educaționale, alte cazuri speciale. Restricțiile sunt valabile până la data de 12 iunie 2020, și pot fi prelungite în dependență de circumstanțele epidemiologice.

 La intrare pe teritoriul Poloniei, persoanele respective trebuie să prezinte polițiștilor de frontieră documentele relevante care confirmă scopul vizitei lor.

Transportul de marfă face excepții de la regulile menționate.