Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Forumul de Securitate de la Varșovia:

Publicat:Fri, 04/10/2019 - 09:57

În perioada 2-3 octombrie, a avut loc Forumul de Securitate de la Varșovia. Evenimentul a fost organizat de Fundația Casimir Pulaski cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei și structurilor internaționale, precum NATO, UE, OSCE și Consiliul Europei.

Forumul de Securitate din Varșovia este una dintre cele mai importante evenimente de acest gen în Europa Centrală și de Est, care abordează diverse aspecte privind securitatea și apărarea și, fiind organizată anual, ea găzduiește oficiali și reprezentanți de nivel înalt din circa 40 de state. Misiunea sa este de a spori înțelegerea politicii europene de securitate, inițiativelor NATO.

Ediția din acest an a Forumului de Securitate de la Varșovia, la care au participat și Ambasadorul Iurie Bodrug, Andrei Sava, prim-secretar, Andrei Enachi, secretar secund, s-a concentrat asupra preocupărilor curente de securitate. La eveniment au participat înalți oficiali și experți în domeniul securităţii și relațiilor externe, inclusiv, din partea unor ONG din Moldova.

Sesiunile din cadrul evenimentului au inclus o tematică largă precum: rolul Inițiativei celor Trei Mări în promovarea securității regionale, rolul UE în calitate de putere regională și globală, situația din regiunea Orientului Mijlociu, rolul SUA și Iranului, viitorul NATO, politica de securitate și apărare comună, securitatea energetică, noile riscuri şi provocări, precum războiul hibrid şi securitatea cibernetică.