Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Desfășurarea celei de-a VIII-a Sesiuni a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone

Publicat:Wed, 09/11/2022 - 11:17

La 7 noiembrie 2022, în Parlamentul Republicii Moldova de la Chișinău a avut loc cea de-a VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone. Sesiunea a fost inaugurată de cei doi Copreședinți – Mihail Popșoi, Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, și Ryszard Terlecki, Vicemareșal al Seimului Republicii Polone.

„Prietenul la nevoie se cunoaște. În aceste momente complicate, marcate de criza energetică, de dificultățile de ordin macrofinanciar, avem sprijinul prietenilor noștri din Polonia. În numele conducerii Republicii Moldova și al cetățenilor exprim recunoștința omologului și tuturor prietenilor din Polonia pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în aceste momente grele”, a declarat Vicepreședintele Mihail Popșoi. De asemenea, Copreședintele Adunării Parlamentare din partea Republicii Moldova a vorbit despre susținerea importantă oferită de către Polonia în procesul de realizare a reformelor și de integrare europeană a țării noastre. „Există un consens larg în sistemul politic din Polonia vizavi de sprijinul pentru Moldova, fapt care s-a văzut, inclusiv, anul trecut, în situația de criză energetică, când Guvernul polonez a intervenit prompt pentru a ne ajuta”, a menționat Mihail Popșoi.

Vicemareșalul Seimului Republicii Polone a confirmat că războiul Rusiei în Ucraina a tulburat ordinea mondială, iar, în această situație, este nevoie de o nouă privire în problema aprovizionării cu resurse de energie și o de nouă privire asupra forțelor militare ale statelor noastre. Ryszard Terlecki s-a referit, de asemenea, la noua extindere a Uniunii Europene, accentuând că UE a fost unanimă atunci când a decis să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la aderare. Înaltul demnitar polon a dat asigurări că atât Seimul Republicii Polone, cât si europarlamentarii acestei țări vor susține calea integrării europene a Republicii Moldova, încât procesul de aderare să se încheie cât mai rapid.

În cadrul sesiunii a fost adoptată o declarație comună care vizează parcursul european al țării noastre, suportul acordat Republicii Moldova pentru asigurarea independenței energetice, implementarea proiectelor poloneze de dezvoltare și de investiții și condamnă agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011. Următoarea sesiune, a noua la număr, va avea loc în Polonia.