Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Deplasarea de serviciu a Ambasadorului Igor Bodiu la Gdansk, Voievodatul Pomerania

Publicat:Wed, 02/06/2021 - 14:13

În perioada 31 mai – 1 iunie curent, Ambasadorul I. Bodiu a efectuat o deplasare de serviciu la Gdansk, Voievodatul Pomerania.Acțiunea în cauză face parte din Planul Ambasadei privind deplasările în teritoriu și a fost realizată în contextul ridicării parțiale a restricțiilor sanitare impuse de către autoritățile poloneze.

 

Scopul deplasării a vizat mai multe obiective, printre care stabilirea contactelor de lucru ale Ambasadei cu conducerea Municipiului Gdansk și a Voievodatului Pomerania, deschiderea sediului adițional alConsulatului Onorific al Republicii Moldova la Gdansk în localitatea Sopot – o suburbie a Gdanskului, inspectarea condițiilor și cadrului social în care activează cetățenii moldoveni din regiune, vizitarea unor obiective istorico-muzeistice. De asemenea, a fost solicitat sprijinul autorităților pentru facilitarea deplasării cetățenilor Republicii Moldova la scrutinul parlamentar din 11 iulie curent, organizat în cadrul secției de votare din incinta Ambasadei țării noastre de la Varșovia.

 

Au fost realizate o serie de întrevederi cu: dl Dariusz Drelich, Voievod de Pomerania, dna Aleksandra Maria Dulkiewicz, Președinte al Orașului Gdańsk, dl Jacek Michał Tymiński, Consul onorific al Republicii Moldova la Gdansk, dl Grzegorz Berendt, Directorul Complexului muzeistic Westerplatte. A avut loc o ceremonie de depunere a unei coroane comemorative la situl arheologic din regiune, unde recent au fost descoperite osemintele ostașilor polonezi din Fortul Westerplatte, care au căzut eroic în prima confruntare cu naziștii la 1 septembrie 1939 și sunt considerați drept primele victime ale Războiului II Mondial. 

 

În cadrul dialogului purtat, interlocutorii polonezi au manifestat un viu interes vizavi de evoluțiile social-politice și economice din țara noastră, au fost informați cu privire la mersul campaniei electorale pentru alegerea noului Legislativ și au susținut ideea inițierii unor proiecte de cooperare bilaterală în domeniile economic și cultural-umanitar. Vizita Ambasadorului I. Bodiu la Gdansk, Voievodatul Pomerania, a fost reflectată de către unele mass-media din regiune.