Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Consolidarea cooperării regionale moldo-polone Participarea Ambasadorului la Zilele Moldovei, organizate în municipiul Skarszevy, Voievodatul Pomerania

Publicat:Mon, 03/10/2022 - 15:54

În perioada 1-2 octombrie 2022, Ambasadorul Igor Bodiu a efectuat o deplasare de serviciu în municipiul Skarszevy,Voievodatul Pomerania, în scopul participării la programul “Zilelor Moldovei”.Acțiunea dată a fost prilejuită de aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-polone și realizată prin efortul comun al Ambasadei, Consulatului Onorific al Republicii Moldova de la Gdandsk și a Primăriei Municipiului Skarszevy. Programul evenimentului a inclus mai multe acțiuni, printre care se remarcă deschiderea oficială a Zilelor Moldovei; întrevederea Ambasadorului cu Primarul Municipiului, dl Jacek Pauli, inaugurarea expozițiilor de artizanat popular, de costume și covoare tradiționale moldovenești, a standului de fotografii despre Razboiul de Independență din țara noastră din 1992; conferința de presă televizată a Primarului și Ambasadorului, prezentarea vinurilor moldovenești pentru comunitatea oamenilor de afaceri din regiune; concertul cu participarea unor colective muzicale corale, precum și popasul gastronomic al bucatelor tradiționale moldovenești.

În cadrul contactelor realizate la Skarszevy, Ambasadorul Igor Bodiu a evidențiat  dinamica ascendentă a relațiilor bilaterale moldo-polone în mai multe domenii, susținerea, din partea autorităților polone, a parcursului european al țării noastre, precum și necesitatea consolidării raporturilor bilaterale la nivel inter-regional. Totodată, o atenție deosebită a fost acordată  sprijinului Poloniei pentru țara noastră în procesul de depășire a crizei energetice și fluxului de migranți, generate de agresiunea Rusiei față de Ucraina vecină.

Autoritățile locale poloneze au manifestat o profundă solidaritate și empatie față de țara noastră, problemele și provocările cu care  actualmente se confruntă Republica Moldova. În lista rezultatelor pozitive ale deplasăriiîn municipiul Skarszevy poate fi relevată înțelegerea cu primăria din localitate privind organizarea, în viitorul apropiat, a unei promoții speciale a vinurilor moldovenești în regiune. Totodată, merită a fi menționată  negocierea încheierii unui acord de cooperare bilaterală între localitățile Parchowo (Municipiul Skarszevy) și satul Viișoara, Raionul Edineț din țara noastră.