Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Celebrarea Zilei Independenței și Zilei Limbii Române la Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

Publicat:Wed, 01/09/2021 - 16:04

La 31 august curent, în incinta Misiunii a avut loc o acțiune protocolară prilejuită de  celebrarea aniversării de 30 de ani de la proclamarea Independenței țării noastre, precum și de sărbătorirea Zilei Limbii Române.La eveniment au participat reprezentanți ai diasporei moldovenești din Varșovia, ex-ambasadorul Republicii Polone in Republica Moldova, oameni de afaceri care cooperează cu agenți economici din țara noastră, reprezentanți ai cercurilor academice și mass-mediei poloneze, Consuli Onorifici ai Republicii Moldova în Polonia, membrii familiilor colaboratorilor Ambasadei.

În cadrul părții oficiale a evenimentului, Ambasadorul I. Bodiu a rostit un discurs, relevând importanța celor două evenimente majore din 1989 și 1991 și traseul istoric al Republicii Moldova în cei 30 de ani de existență. De asemenea, Șeful Misiunii a evocat paginile dramatice ale istoriei contemporane a țării noastre, cum ar fi conflictul armat de la Nistru. În egală măsură, a vorbit despre parcursul european al statului nostru, obiectivele de politică internă și externă ale noii guvernări, rezultatele vizitei Președintelui Republicii Polone Andrzej Duda în Republica Moldova, în perioada 26-27 august curent.

Acțiunea protocolară a Ambasadei s-a desfășurat într-o ambianță solemnă, pe fundalul unor piese muzicale reprezentative din patrimoniul cultural național. Invitaților le-au fost puse la dispoziție o serie de materiale promoționale despre țara noastră. De asemenea, participanților la recepție le-au fost oferite bucate tradiționale moldovenești, vinuri, spumante, și divinuri moldovenești selecte, însoțite de pliante informaționale despre acestea.

Pe parcursul evenimentului diplomații Ambasadei au întreținut un dialog activ cu invitații sub semnul prieteniei tradiționale moldo-polone.