Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Acțiunea diasporei din Polonia prilejuită de Ziua Independenței Republicii Moldova

Publicat:Mon, 29/08/2022 - 14:38

La 27 august 2022, în incinta Ambasadei țării noastre de la Varșovia a fost organizată o reuniune festivă a diasporei, prilejuită de sărbătorirea Zilei Independenței a Republicii Moldova. Astfel, la Ambasadă au fost invitați reprezentanți ai diferitor segmente ale diasporei moldovenești din Polonia, inclusiv persoane din mediul de afaceri, studenți, jurnaliști, precum și funcționari ai unor organizații internaționale.

Programul acțiunii a inclus alocuțiunea Ambasadorului, Igor Bodiu, răspunsuri la întrebările reprezentanților diasporei, precum și servirea bucatelor și băuturilor naționale tradiționale. Astfel, în alocuțiunea Ambasadorului au fost trecute în revistă etapele de obținere de către țara noastră a statutului de stat-candidat pentru aderare la UE, acțiunile conducerii Republicii Moldova în vederea depășirii crizei energetice, diminuării impactului negativ al crizei migraționale, generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, combaterea inflației, a propagandei și atacurilor hibride, depășirea urmărilor secetei și altor provocări cu care se confruntă țara noastră.

Totodată, în cadrul acțiunii au fost relevate sarcinile trasate de către conducerea statului în cadrul recentului Congres al Diasporei (august 2022),în vederea conlucrării mai active a Misiunilor diplomatice cu diaspora moldovenească. De asemenea, invitaților la acțiune le-au fost oferite informații detaliate cu privire la diverse aspecte ale activității actuale a ASP a Republicii Moldova, precum și a activității consulare a Misiunii diplomatice de la Varșovia. Pe parcursul recepției a fost întreținut un dialog activ cu reprezentanții diasporei prezenți, lansate îndemnuri de implicare mai activă a acestora în acțiunile protocolare ale Misiunii diplomatice, precum și în programele și proiectele gestionate de către BRD de la Chișinău.