Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

În atenția cetățenilor moldoveni încadrați în câmpul muncii în Polonia. Unele aspecte legislative legate de șomajul tehnic

Publicat:Tue, 24/03/2020 - 16:57

Odată cu instituirea stării de epidemie pe întreg teritoriul Poloniei în scopul combaterii și prevenirii infecției cu COVID-19 , guvernul polonez a introdus mai multe restricții în activitatea unor agenți economici (magazine, frizerii, centre comerciale, etc.). În același timp, unele companii de producție se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu materii prime, ceea ce face imposibilă activitatea lor în regim normal. Din aceste considerente, un șir de agenți economici își suspendă temporar activitatea.

Dat fiind faptul că există cazuri când angajatorul încearcă să trateze diferit situații de acest gen, atenționăm că, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Stat al Muncii din Polonia, din 12 martie 2020 (https://www.pip.gov.pl/pl/wiadomosci/108610,praca-zdalna-przeciwdzialanie-covid-19.html#), suspendarea activității din cauza amenințării coronavirusului este considerată șomaj tehnic, fiind aplicate prevederile respective ale Codul Muncii al Poloniei (art. 81).

Cetățenii Republicii Moldova încadrați în câmpul muncii în Polonia, care au nimerit într-o asemenea situație, trebuie să cunoască următoarele:

  • Suspendarea temporară a activității întreprinderii la care sunt angajați nu duce la întreruperea raporturilor de muncă, angajații intrând în șomaj tehnic.

  • Legislația poloneză prevede că persoana care a fost trimisă în șomaj tehnic, are dreptul la remunerație, care este diferită în funcție de tipul contractului de muncă și clauzelor contractuale, însă, remunerația în nici un caz nu poate fi mai mică decât salariul minim stabilit prin lege.

  • Pentru a avea dreptul la remunerație, angajatul trebuie să fie disponibil pentru efectuarea muncii, inclusiv de la distanță, dacă acest lucru este solicitat de către angajator.

  • Angajatul nu poate fi trimis silit în concediu de către angajator, cu excepția cazurilor când are restanțe la concediu din anul trecut, sau are planificat concediul de odihnă pentru această perioadă, conform unui grafic stabilit la începutul anului.

  • Propunerea din partea angajatorului de soluționare în baza unui acord al părților, urmează a fi tratată cu cea mai mare seriozitate, deoarece semnarea acestuia creează efecte juridice ireversibile, inclusiv poate duce la pierderea dreptului de remunerație.

Pentru obținerea unor informații suplimentare sau clarificări, îndemnăm cetățenii Republicii Moldova să se adreseze direct Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) din Polonia. Datele de contact ale unităților teritoriale ale ISM pot fi accesate la următorul link: http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie.