Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Promovarea de către Ambasadă a obiectivelor diplomației economice

Publicat:Thu, 18/01/2024 - 13:01

În perioada 14-18 ianuarie 2024, în Polonia s-a aflat într-o vizită de studiu „Tehnologii și inovații în pomicultură. Expoziția TSW 2024” delegația membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, conduse de Directorul executiv Iurie Fală. Scopul vizitei a constat în schimbul de experiență în domeniul producerii fructelor (în special a merelor), analiza pieței poloneze a fructelor sâmburoase și stabilirea parteneriatelor.

Astfel, la data de 17 ianuarie a.c., în scopul promovării obiectivelor diplomației economice, cu suportul Biroului Comercial Economic, a fost organizată vizita delegației „Moldova Fruct”, compuse din 12 producători și exportatori de fructe, la piața agricolă angro din Bronisze, suburbia Varșoviei - cea mai mare și cea mai importantă piață agricolă angro din Polonia și una dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, prin intermediul căreia sunt comercializate anual peste 1,2 mil tone de fructe și legume.

În cadrul vizitei, reprezentanții pieței Bronisze au organizat un șir de întrevederi B2B cu participarea unui grup de companii importatoare și distribuitoare de fructe sâmburoase, care deja au o colaborare eficientă cu producători din R. Moldova, dar sunt în continuare în căutare de noi parteneriate, în special cu producători și exportatori de volume mari de struguri, prune și caise.

Vizita de studiu a delegației în Polonia a oferit ocazia familiarizării producătorilor moldoveni de fructe cu cele mai recente tendințe și practici în producerea și comercializarea fructelor. De asemenea, s-a reușit preluarea experienței fermierilor polonezi în privința sistemelor inovatoare de formare a coroanei, a soluțiilor de prelungire a perioadei optime de recoltare a merelor și a introducerii de soiuri noi de perspectivă.

De menționat că, potrivit Biroului National de Statistică, în 10 luni 2023 exportul de fructe (la capitolul Caise, cireșe, vișine, piersici, prune) din Republica Moldova în Polonia a crescut de 6,3 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totodată, potrivit datelor oferite de Asociația Moldova Fruct pentru 11 luni 2023, după valoarea exportului de prune Polonia deține locul 1 din totalul exportat – 7,83 mil USD (12,7 tone), locul 3 la struguri – 6,2 mil USD (5,3 tone), locul 6 la caise – 169 mii USD (123,3 tone) și locul 8 la cireșe – 671 mii USD (311 tone).