Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Promovarea de către Ambasadă a obiectivelor diplomației economice în cadrul Expoziției Internaționale ReBuild Ukraine 2023

Publicat:Fri, 17/02/2023 - 16:35

În perioada 15-16 februarie 2023, la Varșovia, a avut loc Expoziția-Conferința internațională ReBuild Ukraine 2023. Acțiunea în cauză a fost dedicată proceselor de recuperare economică postbelică a Ucrainei.  Scopul principal al acțiunii a vizat prezentarea ofertelor internaționale guvernamentale și sociale pentru reconstrucția comunităților locale ucrainene, a orașelor și municipalităților devastate din cauza agresiunii Rusiei. Evenimentul a reprezentat o expoziție unică de tehnologii, echipamente și materiale de construcție, oferite de către circa 270 de companii din 22 de țări ale lumii. Totodată, la expoziție au participat 23 de comunități din regiunile Ucrainei, care au nevoie de asistență urgentă în reconstrucția infrastructurii.   

Principalele aspecte ale discuțiilor în cadrul acțiunii au vizat studiile analitice asupra daunelor provocate de agresiunea Rusiei în Ucraina, precum și etapele de planificare și implementare a reconstrucției postbelice. Principala sarcină, în opinia participanților,  a constat în accelerarea atragerii donatorilor și finanțării pentru reconstrucția comunităților ucrainene, precum și atragerea investițiilor în orașele și regiunile Ucrainei. În declarațiile oficialităților a fost menționat faptul că reconstrucția Ucrainei va fi cel mai dificil proiect de infrastructură după cel de-al II-lea Război Mondial.  

Participarea la conferință a constituit un bun prilej pentru reprezentanții Ambasadei de a întreține un dialog cu diverși oficiali din mai multe state. În special, a avut loc discuția Ambasadorului Igor Bodiu cu Ministrul dezvoltării economice al Poloniei, Waldemar Buda. Un subiect principal a vizat organizarea vizitei la Varșovia a Ministrului moldovean al economiei, Dumitru Alaiba,planificată pentru mijlocul lunii martie 2023.De asemenea, au fost purtate discuții cu Ambasadorii și reprezentanții delegațiilor Poloniei, Ucrainei, Suediei, Australiei și Letoniei.  

Următoarea ediție a Expoziției Internaționale ReBuild Ukraine de la Varșovia  va avea loc la 14-15 noiembrie 2023.