Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Promovarea de către Ambasadă a obiectivelor diplomației economice

Publicat:Tue, 24/01/2023 - 17:38

În perioada 17-21 ianuarie 2023, în Polonia s-a aflat într-o vizită de studiu un grup de membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, condus de Directorul executiv Iurie Fală. Scopul vizitei a constat în schimbul de experiență în domeniul producerii fructelor (în special a merelor), analiza pieței poloneze a fructelor sâmburoase și stabilirea parteneriatelor.

Astfel, la data de 19 ianuarie a.c., în scopul promovării obiectivelor diplomației economice, cu suportul Ambasadei a fost organizată vizita delegației „Moldova Fruct”, compuse din 8 producători și exportatori de fructe, la piața agricolă angro din Bronisze, suburbia Varșoviei. Piața Bronisze este cea mai mare și cea mai importantă piață agricolă angro din Polonia și una dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, prin intermediul căreia sunt comercializate anual peste 1,2 mil tone de fructe și legume. Aceasta oferă o platformă pentru interacțiunea a peste 20 mii fermieri (500 arendași permanenți) și peste 1,5 mil comercianți angro (în mediu piața e vizitată de 4500 cumpărători/vânzători pe zi).

În debutul vizitei reprezentanții departamentului Promovare și comunicații din cadrul pieței au făcut o excursie prin pavilioanele în care se comercializează produsele și au explicat cum are loc procesul de interacțiune producător-piața-importator-consumator. Ulterior, a fost organizată sesiunea B2B cu participarea unui grup de 6 companii importatoare și distribuitoare de fructe sâmburoase, interesate în viitoare parteneriate cu producători din Republica Moldova. În cadrul ședinței dl Fală a făcut o prezentare a activității asociației pe care o conduce, a profilului membrilor acesteia, precum și a datelor statistice privind volumele de producere și potențialul de export.

În timpul sesiunii întrebări/răspunsuri participanții au discutat aspecte importante privind specificul cererii pieței poloneze, cerințele importatorilor și distribuitorilor (referitor la ambalaj, volume, garanții bancare, etc.) și preferințele consumatorilor. Drept urmare, au fost identificate potențiale parteneriate pentru recolta anului 2023, în special în comercializarea strugurilor, prunelor, cireșelor și caiselor.