Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Promovarea de către Ambasadă a consolidării cooperării științifice între Republica Moldova și Republica Polonă

Publicat:Wed, 01/03/2023 - 19:42

colaj

La 27 februarie 2023, la sediul Universității Cardinal Stefan Wyszynski din Varşovia (UCSW), a avut loc un amplu eveniment promoțional cu ocazia publicării monografiei profesorului polonez Dariusz MILEWSKI „Relațiile politice și militare polono-moldovenești în anii 1538-1595 (Polsko-mołdawskie stosunki polityczno-wojskowe w latach 1538-1595)”. Evenimentul s-a desfășurat în prezența autorului, a conducerii Institutului de Istorie al UCSW, istoricilor din ambele țări, a reprezentantului Ambasadei Republicii Moldova la Varșovia și a unui numeros grup de studenți.

În cadrul acțiunii promoționale, profesorul MILEWSKI a vorbit despre principalele jaloane ale cercetării sale, rodul multor ani de investigație asiduă, și a răspuns la întrebările participanților. Este de menționat faptul că autorul a examinat riguros relațiile între Polonia și Țara Moldovei într-un cadru mai larg al politicii europene, cu implicarea și altor actori, precum Habsburgii, Imperiul Otoman, ș. a. Din partea Republicii Moldova, au susținut în fața audienței alocuțiuni cu referiri la diferite aspecte novatoare ale monografiei, dar și ale cooperării bilaterale pe dimensiunea științifică, cunoscuții istorici Valentin CONSTANTINOV, recenzentului monografiei, și Marius TĂRÎȚĂ, precum și reprezentantul Ambasadei Gheorghe SOLTAN.

De asemenea, istorici din Polonia și studenți ai UCSW au reliefat elemente aparte ale lucrării deosebite. Totodată după conferință, a avut loc o discuție a reprezentanților din partea Republicii Moldova cu conducerea Institutului de Istorie al UCSW, în cadrul căreia au fost stabilite noi inițiative și proiecte concrete pe dimensiunea cooperării bilaterale pentru lunile următoare, în special a cercetării istoriei comune.