Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadorului Igor Bodiu la cel de-al 8-lea Forum Național al Securității Maritime a Republicii Polone

Publicat:Fri, 16/06/2023 - 15:51

La 15 iunie 2023, la Varșovia, a avut loc cel de-al 8-lea Forum Național al Securității Maritime, sub patronajul de onoare al Seimului, Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Infrastructurii Republicii Polone. În cadrul evenimentului au fost abordate amenințările la adresa securității naționale și dinamica dezvoltării forțelor navale poloneze, din perspectiva experiențelor războiului din Ucraina, precum și contribuția industriei de apărare la securitatea maritimă a Poloniei. Printre participanți au figurat Michał Jach, Președintele Comisiei de Apărare Națională a Seimului, Jacek Siewiera, Șeful Biroului de Securitate Națională, Michał Wiśniewski, Subsecretar de Stat al Ministerului Apărării Naționale, precum și experți, cercetători din domeniu și militari ai Forțelor armate marine poloneze.

În discursurile lor, vorbitorii s-au referit la dimensiunea maritimă a securității naționale sub aspect politic, militar și economic. Au fost scoase în evidență amenințările actuale la adresa securității maritime a Poloniei și dinamica dezvoltării forțelor navale ale țării, inclusiv în contextul Legii privind apărarea internă și Fondului de sprijinire a forțelor armate. În cadrul dezbaterilor, a fost menționat și subiectul soluționării conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova (problema transnistreană), precum și provocările din bazinul Mării Negre cauzate de atacurile brutale ale Federației Ruse asupra Ucrainei de și impactul acestora asupra securității regionale.   

În contextul vulnerabilității Republicii Moldova pe fondul agresiunii ruse din țara vecină, Ambasadorul Igor Bodiu a efectuat un schimb de opinii cu privire la securitatea regională și națională a țării noastre cu oficiali de rang înalt din domeniul militaro-politic: Michał Jach, Președintele Comisiei de Apărare Națională a Seimului, Jacek Siewiera, Șeful Biroului de Securitate Națională, Michał Wiśniewski, Subsecretar de Stat al Ministerului Apărării Naționale.