Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la Reuniunea anuală StratCom Day

Publicat:Fri, 02/02/2024 - 09:39

La 1 februarie 2024, în incinta Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al R.Polone, a avut loc Reuniunea anuală StratCom Day, axată pe comunicarea strategică și combaterea dezinformării, la care au participat Ambasadorul dl Igor Bodiu și dl Victor Nicolae, Consilier. Tema evenimentului din anul curent a fost Uniți împotriva propagandei. Experiența comună în lupta împotriva dezinformării: Guvernul, grupurile de reflecție și societatea civilă. Discuțiile din cadrul reuniunii au abordat angajamentul față de eforturile de colaborare în spiritul abordării întregii societăți. Reuniunea anuală StratCom Day marchează cea de-a treia ediție a evenimentului și este pentru prima dată când audiența a fost extinsă la corpul diplomatic, edițiile anterioare fiind limitate doar la angajații MAE.
 
Subsecretarul de stat al Ministerul Afacerilor Externe, Robert Kupiecki a rostit un discurs de deschidere, în care a menționat că obiectivul principal este de a explora dinamica de colaborare dintre entitățile guvernamentale, grupurile de reflecție și societatea civilă în combaterea dezinformării rusești, alături de o examinare mai aprofundată a mecanismelor propagandei și dezinformării chineze. Vorbitorii din partea unor agenții guvernamentale, grupuri de reflecție și ONG-uri au continuat discuțiile pe aceste subiecte cruciale, fiind unanimi în recunoașterea că dezinformarea reprezintă una dintre cele mai importante provocări de securitate ale vremurilor noastre.
 
Amb. Igor Bodiu a folosit evenimentul pentru a face un schimb de opinii la temă cu noul Subsecretar de stat al MAE, R.Kupiecki, precum și de a discuta cu Bartosz Marcinkowski, Director adjunct al Academiei Diplomatice, cu care a abordat posibilitatea continuării organizării unor stagii ale diplomaților tineri moldoveni la această prestigioasă instituție din R.Polonă.