Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la pregătirea Forumului economic al oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Republica Polonă

Publicat:Fri, 07/04/2023 - 17:14

La data de 5 aprilie 2023, la Chișinău, a avut loc forumul economic bilateral Republica Moldova – Republica Polonă, organizat de către Agenția Poloneză de Investiții și Comerț, în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău și Agenția de Investiții și cu suportul Ambasadei Republicii Moldova la Varșovia (Biroul comercial economic). Evenimentul s-a desfășurat în contextul vizitei la Chișinău a Premierului Republicii Polone Mateusz Morawiecki. Scopul evenimentului a constat în consolidarea cooperării dintre Republica Polonă și Republica Moldova în sectoarele energiei regenerabile, infrastructurii rutiere și feroviare și cel agroalimentar (în special producția de carne și lactate).

În egală măsură, în cadrul reuniunii au fost semnate două memorandumuri de înțelegere care vor permite accesul pe piața Poloniei a serviciilor și bunurilor din Republica Moldova. Astfel, SA Energocom a semnat Memorandumul de cooperare cu Towarowa Giełda Energii (TGE) S.A. - operatorul pieței de energie electrică și, totodată, unica bursă de mărfuri autorizată din Polonia. Acest acord va oferi companiei Energocom SA acces la oportunități de colaborare și posibilități de a pătrunde pe o piață nouă, precum și va contribui la preluarea experienței poloneze. Al doilea document semnat Memorandumul de Cooperare între Calea Ferată din Moldova, Agenția Poloneză de Investiții și Comerț și Camera Producătorilor de Echipamente și Servicii Feroviare din Polonia, prevede un cadru de colaborare în domeniul infrastructurii feroviare și transferul de tehnologie.

Forumul a oferit o oportunitate pentru reprezentanții mediului de afaceri din cele două țări de a se întâlni cu un număr mare de potențiali parteneri, clienți și investitori. De asemenea, a fost posibilă stabilirea de parteneriate de afaceri noi și discutarea ideilor și direcțiilor de dezvoltare în domeniile strategice. La eveniment au participat peste 100 de oameni de afaceri din cele două state.