Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la pregătirea și desfășurarea vizitei de lucru la Varșovia a dlui Vladimir BOLEA, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (14-17 martie 2023)

Publicat:Mon, 20/03/2023 - 20:17

În perioada 14-17 martie, domnul Vladimir BOLEA, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a efectuat o vizită de lucru la Varșovia, în cadrul căreia a fost realizat un amplu program de întâlniri. Discuțiile s-au axat pe eforturile Guvernului de la Chișinău de a continua implementarea unui program ambițios de reforme și transformări, în cooperare cu partenerii de dezvoltare, în pofida circumstanțelor dificile de ordin extern și intern. 

Vizita a cuprins întrevederi cu demnitari de vârf de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Externe, Agenția pentru restructurarea și modernizarea agriculturii, Centrul național pentru sprijin în agricultură, Consiliul Național al Camerelor Agricole, Asociația Națională de Audit a Cooperativelor Agricole, Comitetul de administrație al Consiliului Național al Cooperativelor și Camera de Comerț a Pieței de Alimente.  

Oficialii polonezi și-au împărtășit cele mai bune practici și experiențe în domeniul antreprenoriatului agricol și dezvoltării rurale. Totodată partenerii polonezi au asigurat că vor sprijini și pe viitor Republica Moldova în vederea avansării pe calea europeană, având ca obiectiv prioritar începerea negocierilor de aderare a țării la UE. În special, au fost abordate teme cu privire la pregătirile pentru etapa de pre-aderare la comunitate, în acest sens experiența Poloniei fiind una notorie.

Vizita oficialului moldovean în Republica Polonă a avut o importanță deosebită prin faptul că a oferit posibilitatea de a aborda subiecte concrete, de ordin practic și tehnic, privind colaborarea bilaterală în domeniul de referință. În acest context, discuțiile cu demnitarii polonezi au vizat reformarea sectorului agricol, experiența creării și funcționării fermelor, grupurilor și cooperativelor agricole, modalitățile de asistență poloneză în vederea pregătirii țării noastre de aderare la UE. Totodată, partea polonă a reiterat sprijinul ferm al Varșoviei privind continuarea reformelor social-economice promovate de Chișinău și continuarea asistenței în vederea consolidării sectorului agricol și a securității agroalimentare a țării noastre.