Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la pregătirea și desfășurarea vizitei de lucru la Varșovia a dlui Dumitru ALAIBA, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării (14-17 martie 2023)

Publicat:Mon, 20/03/2023 - 20:07

În perioada 14-17 martie 2023, domnul Dumitru ALAIBA, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a efectuat o vizită de lucru la Varșovia. Programul vizitei în Polonia a inclus întrevederi cu conducerea Ministerului Dezvoltării Economice și Tehnologiei, Ministerului Afacerilor Externe, Camerei de Comerț, Agenției pentru Investiții și Comerț; băncile PKO BP și BGK; companiile Google, Uber, LOT Polish Airlines; oferirea a 3 interviuri pentru portalul ONET Poland, televiziunea TVN24 și postul de radio RMF24. Scopul vizitei a constat în impulsionarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii ale cooperării economice.

În cadrul discuțiilor cu oficialii polonezi dl Dumitru ALAIBA a informat despre eforturile și pașii întreprinși de Guvernul țării noastre în scopul realizării reformelor pentru reducerea birocrației, digitalizarea serviciilor publice, extinderea sectorului IT, eliminarea barierelor artificiale din legislație și armonizarea acesteia, sprijinirea IMM-urilor, deschiderea pieței muncii, lichidarea monopolurilor, sprijinirea modernizării agriculturii și accesul la noi piețe de produse și servicii din Republica Moldova. De asemenea, a fost pus în discuții potențialul nevalorificat în domeniul comerțului și investițional între statele noastre, precum și necesitatea consolidării cooperării economice și suportul pentru antreprenori și investitori.

Oficialii polonezi au evidențiat accelerarea vizibilă a colaborării moldo-poloneze din ultima perioadă și și-au exprimat deschiderea pentru oferirea asistenței necesare întru intensificarea și în continuare a acestor relații. A fost reiterară susținerea plenară din partea Poloniei a parcursului european al Republicii Moldova. Întrevederile realizate au oferit posibilitatea stabilirii unor contacte directe cu factori de decizie din cadrul instituțiilor și companiilor și au deschis posibilitatea unor cooperări mai intense pentru viitor. Totodată, discuțiile au servit drept prilej pentru lansarea pregătirilor programului vizitei Premierului polonez Mateusz MORAWIECKI în Republica Moldova.