Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la cea de-a IX-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone

Publicat:Wed, 31/05/2023 - 13:03

La 29 mai 2023, în incinta Seimului polonez, a avut loc cea de-a IX-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone. Sesiunea a fost deschisă de către Vice-mareșalul Seimului Republicii Polone, Ryszard Terlecki, și de Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popsoi. Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat la reuniune și de deputații Vitalie Jacot,  Valentina Manic și Alexandr Trubca.

În cadrul sesiunii, parlamentarii din ambele țări au abordat subiecte precum securitatea externă și internă în contextul activităților hibride ale Rusiei și al agresiunii împotriva Ucrainei. De asemenea, au fost examinate principalele direcții și provocări în cadrul cooperării bilaterale economice, energetice și de dezvoltare dintre Republica Moldova și Republica Polonă. Agenda sesiunii a inclus o rundă de discuții despre condițiile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dificultățile și sprijinul pe care țara noastră îl poate primi din partea Poloniei.

La finalul sesiunii, în sala principală a Seimului, Copreședinții Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, Mihail Popşoi și Ryszard Terlecki, au făcut declarații de presă.

În cadrul discursului său, Mihai Popșoi și-a exprimat speranța că Republica Moldova, cu asistența țărilor UE, inclusiv a Poloniei, se va putea alătura marii familii europene. Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova a subliniat că ajutorul pe care îl acordă autoritățile Poloniei și poporul polonez Ucrainei este un sprijin și pentru Republica Moldova. Mihai Popșoi a menționat: “În virtutea parteneriatului pe care îl avem, contăm în continuare pe sprijinul Republicii Polone pentru procesul de integrare europeană atât de important al Republicii Moldova”.

La rândul său, Ryszard Terlecki a subliniat că Polonia este în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil. Vice-mareșalul Seimului a menționat: “Am prezentat propunerile noastre de sprijin în acest proces. De asemenea, am prezentat detaliile procesului de negociere cu UE și la ce trebuie de acordat atenție”. Ryszard Terlecki a subliniat că un subiect important al Adunării a fost agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, demnitarul polonez a susținut: “Am vorbit despre securitatea Poloniei și a Moldovei în contextul războiului care se desfășoară dincolo de hotarele noastre. Am vorbit despre cooperarea economică, despre formele de asistență pe care le acordăm și despre beneficiile pe care le primim. |Am trecut prin experiența dominației sovietice și, prin urmare, suntem deosebit de atașați de libertatea și suveranitatea noastră”.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită la 25 iulie 2011 la Chișinău.

Ambasada a oferit asistență protocolară și logistică delegației parlamentare din Republica Moldova pe parcursul vizitei la Varșovia.