Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Participarea Ambasadei la atelierul de lucru ”Consolidarea răspunsului legislativ la riscurile de trafic uman pentru refugiații ucraineni” (Varșovia, 27-28.06.2023).

Publicat:Fri, 30/06/2023 - 16:53

În perioada 27 – 28 iunie 2023, dl Dorian Istratii, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputat în Parlament, s-a aflat în deplasare de serviciu la Varșovia pentru a participa la atelierul de lucru ”Consolidarea răspunsului legislativ la riscurile de trafic uman pentru refugiații ucraineni”. La workshopul menționat au participat și reprezentanții Ambasadei.  

Evenimentul a fost organizat de către dna Elżbieta Witek, Mareșalul Seimului Republicii Polone, precum și Fundația pentru traficul de persoane și Grupul parlamentar al partidelor din Marea Britanie pentru traficul de persoane, cu sprijinul Biroului Reprezentantului Special și Coordonatorului OSCE pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane (OSR/CTHB).

Reprezentanții statelor care găzduiesc refugiați ucraineni au abordat subiecte ce țin de măsurile aplicate de autoritățile țărilor perspective în vederea acordării asistenței necesare refugiaților ucraineni. Totodată, participanții au discutat pe marginea identificării unor măsuri legislative și politici suplimentare în scopul asigurării refugiaților cu acces la servicii, precum și evitarea exploatării acestora. 

În context, reprezentatul Republicii Moldova, a făcut o prezentare a eforturilor Parlamentului și Guvernului de ajutorare a ucrainenilor care și-au găsit refugiu pe teritoriul țării noastre. Printre obiective se numără acordarea permiselor de ședere temporară, asigurarea și îngrijirea medicală, procesarea cererilor de azil, accesul pe piața muncii, accesul copiilor la educație și reunificarea familiilor.

În cadrul întrevederii dlui Ambasador Igor Bodiu cu dl Dorian Istrati, au fost trecute în revistă acțiunile misiunii de cooperare cu partea poloneză pe linie bilaterală, precum și activitățile misiunii pe marginea colaborării interparlamentare.