Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Contribuția Ambasadei la consolidarea cooperării interparlamentare moldo-polone

Publicat:Wed, 17/05/2023 - 14:10

În ziua de 15 mai 2023, a avut loc o întrevedere a dlui Tomasz Grodzki, Mareșal al Senatului Republicii Polone, cu membrii delegației Republicii Moldova care se află într-o vizită de studiu în Polonia (15-19 mai 2023). Delegația este condusă de dna Larisa Voloh, președintă a Comisiei pentru administrație publică, șefă a Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Polonia. Din delegație fac parte dnii Lilian Carp, președinte al Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Sergiu Lazarencu, membru al Comisiei pentru economie, buget și finanțe, Olesia Luchian, consilier superior la Cancelaria de Stat, Roman Cojuhari, șef al ”Posta Moldovei” și membru al Consiliului municipal Chișinău, Nicolae Dunas, președinte al raionului Cahul, primarii M. Verdeș (Ustia), M. David (Peresecina), R. Palii (Hijdieni).

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte ale cooperării interparlamentare moldo-polone pe dimensiuni de interes bilateral, precum și subiecte ce țin de activitatea autorităților locale, în special pe tema descentralizării și reformei administrației locale. Mareșalul polon a declarat că țara sa va continua să ofere asistența necesară în vederea susținerii parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv prin împărtășirea experienței poloneze în acest sens. O atenție deosebită a fost acordată securității regionale și internaționale, în particular în contextul agresiunii ruse din Ucraina, precum și mecanismelor de luptă cu corupția și interesele oligarhice din țara noastră.

Programul delegației Republicii Moldova va mai include întâlniri cu reprezentanți ai Seimului, ai Primăriei și ai consiliilor municipale Varșovia, Olsztyn și Gdansk.