Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Acțiunile Ambasadei privind implementarea Planului de Cooperare pentru Dezvoltare pentru anul 2024

Publicat:Fri, 12/04/2024 - 16:41

La data de 10 aprilie 2024, Dna Olga Volcov, Secretar I al Biroului Comercial Economic a avut o întrevedere cu reprezentanții Departamentului de Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei. Scopul discuțiilor a vizat Planul de Cooperare pentru Dezvoltare pentru anul 2024, aprobat în luna martie 2024, care conține un compartiment separat dedicat Republicii Moldova. Documentul prevede sprijin pentru reformele cheie în Moldova, inclusiv consolidarea capacității administrative, gestionarea crizelor, promovarea antreprenoriatului rural și supravegherii pieței.

În cadrul întâlnirii, s-a evidențiat importanța continuării și consolidării colaborării între cele două țări, subliniindu-se contribuția semnificativă a Poloniei în sprijinirea procesului de dezvoltare al Republicii Moldova. De-a lungul anilor, Moldova a beneficiat de asistență financiară și de programe de cooperare, inclusiv burse pentru studenți și proiecte de dezvoltare rurală, în valoare de aproape 30 de milioane de euro. Totodată, s-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat și s-a subliniat necesitatea unei implicări mai active din partea Moldovei în procesul de aplicare la proiecte și programe disponibile.

De asemenea, în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Polonia și-a reiterat angajamentul de a oferi suport și expertiză în acest proces. S-a propus intensificarea schimbului de informații și identificarea proiectelor și necesităților de asistență care pot fi propuse pentru examinare și acordare de suport din partea Poloniei.