Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă

A A A

Întâlnirea Viceprim-miniștrilor dl Vladimir BOLEA, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare și dl Dumitru ALAIBA, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu membrii comunității moldovenești din Republica Polonă

Publicat:Mon, 20/03/2023 - 19:32

În seara zilei de 15 martie, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, a avut loc o întâlnire a Viceprim-miniștrilor dl Vladimir BOLEA, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare și dl Dumitru ALAIBA, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu membrii comunității moldovenești din Republica Polonă. În cadrul evenimentului, demnitarii moldoveni au prezentat eforturile actualei guvernări privind procesul de reforme și transformări și obiectivele imediate și de lungă durată ale conducerii țării. Membrii comunității noastre au adresat întrebări relevante la problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni stabiliți peste hotarele țării. 

Cei doi oficiali au prezentat, printre altele, informații de ultimă oră din țară privind acțiunile Guvernului în vederea promovării reformelor social-economice, consolidarea rezilienței statului față de actualele provocări de securitate, inclusiv în sectorul energetic, contracararea dezinformării și a acțiunilor destabilizatoare ale forțelor din exterior și interior, care doresc să împiedice avansarea Republicii Moldova în direcția integrării europene.

Discuțiile au purtat un caracter optimist în legătură cu învestirea unui nou guvern la Chișinău, care are datoria și obligația de a da un impuls mai dinamic reformelor, menite să continue realizarea agendei europene și, în consecință, să sporească nivelul de trai al cetățenilor. Viceprim-miniștrii au venit cu propuneri de implicare și utilizare a experienței și profesionalismului celor din diasporă, participarea lor activă la transformările din Republica Moldova, inclusiv la implementarea diverselor proiecte. Discuțiile au vizat și subiecte concrete importante dezvoltării țării – reforme în justiție, proiecte energetice, creșterea investițiilor străine, crearea locurilor de muncă, lupta cu evaziunea fiscală, digitalizarea.

Ambasada a oferit asistența necesară în cadrul unui angajament devenit deja tradițional - de a oferi oficialilor moldoveni aflați în vizită în Polonia oportunitatea de a comunica cu cetățenii din diasporă cât mai mult și mai deschis, întâlnirea menționată fiind parte a respectării acestui angajament.